Vés al contingut
gener 9, 2011 / scapix

PESSEBRES-2010, ENTRE EL MISTERI I LA TRADICIÓ

Enguany s’han produït canvis en el recorregut del Jurat. Si bé la mesura –a proposta dels concursants– sembla favorable a l’absoluta imparcialitat, val a dir que l’excés d’impressions acumulades en un espai limitat de temps pot retardar les deliberacions i el dictamen definitiu. Feta aquesta puntualització del tot necessària, el Jurat vol reiterar l’excel·lència en el tracte alhora que agraeix els suborns discrets i privats a què ha estat sotmès. Tot i que valora el tracte i servei de les hostesses, per a futures edicions agrairà que vagin una mica més lleugeres de roba.

A hores d’ara l’autoritat moral més que acadèmica del Jurat únicament pot fer públic que sotmetrà a judici les obres a concurs en consideració a les premisses observades a continuació. El termini de reclamacions d’aquest procés previ no té data de caducitat i es poden fer arribar a través d’aquest lloc o per e-mail.

PESSEBRE LACANIÀ, L’Ull de la Gran Germana

Parteix de vessants prou nobles com presumiblement atabaladors. D’una banda compacta el viatge físic i el viatge astral com un tot, mentre que per altra part manté les constants del primigeni psicoanàlisi freudià per fer-lo desembocar en les teories lacanianes més modernes. Inclou i conjuga amb rigor distints motius geofísics –muntanyes, llacs, volcans…– que combina amb símbols –aranya agressora, glans i una munió d’ulls impactants– que no voldríem interpretar inquisidors. Remarcable la interpretació dels soterrats inferns. La tècnica elaborada, precisa i perfecta.

ESDEBRALA, Esdeveniments i fidelitats recents

Els autors romanen fidels a la tradició del materials i als elements naturals que els acullen part de la setmana i festius. Tanmateix han sabut adequar l’entorn –intervingut en satisfer les necessitats personals– amb l’obertura de mires al món exterior que els acomboia. Un element innat en la nostra cultura festiva, la taula, amb la millor de les coberteries i vaixella clàssica i elegant, presideix l’estança principal de llar i es converteix en motiu i l’element acollidor propi del moment. Cada plat, una menja diferent convida tanmateix a compartir un tast en la més harmònica de les comunions.

POESIA EMMARCADA, Vint-i-cinc moments infinits

Sens dubte provoca la reflexió de l’observador. L’orientació de l’obra obliga el visitant a deixar de banda el pànic extern actual i a recloure’s de forma absoluta en el recolliment interior i intimista. Impacta la simplicitat perfectament combinada dels elements cromàtics, així com la il·luminació i la sobrietat de línies i formes. El suport poètic incrustat a la base complementa aquesta obra i arrodoneix la intenció. El visitant no pot deixar de banda la contemplació d’una versió individual infantil que orienta la mirada de l’observador pacient.

Nota.– Un atac de cagarrines que augmentava a mesura que s’acostava el Nadal ha impedit la participació de l’amenaçador concursant reptador.

18 comentaris

Feu un comentari
 1. Yesterday / gen. 12 2011 0:00

  la premsa italiana va filtrar un error amb Iniesta i Del Bosque, els espanyols s’ho van creure però no van pensar en Wikileaks per confirmar-ho.

 2. El Nét Culer / gen. 11 2011 20:55

  No el poden expulsar del país però sí dels terrenys de joc. I això que no es queixa com l’innombrable portuguès.
  A partir d’ara un nou motiu per a l’anticatalanisme a Espanya…

 3. L'Avi Culer / gen. 11 2011 20:38

  Ai, la puta Pilota d’Or! ¡A la premsa espanyola els emprenya tant que el Campionat del Món el guanyés el “seu” equip però amb més de la meitat de jugadors del Barça i que ara no es puguin apropiar de res “espanyol” amb el lliurament a Messi de la Pilota d’Or! Encara l’hi faran pagar –ens ho faran pagar– i li mostraran targetes a dojo per endur-se un trofeu que esperaven acaparar com a triomf patri particular.

 4. Torras i Bages / gen. 10 2011 23:39

  Pessebres, pessebres… de tot en diuen pessebres, si això s’assembla més a Port Aventura que al naixement del Messies redemptor? On és l’espiritualitat cristiana, l’autèntica fe romana encarnada en la imatge del papa Benet?
  Un viatge infinit a l’infern és el que mereixen aquestes peces!

 5. scapix / gen. 10 2011 19:25

  Tranquil, company Tornasol, si no pateixo per a mi sinó per altres inconeguts lectors. Parles de provocar «la penya», t’agraeixo l’esforç però «tu jo sabem» –com deia Raimon– que hi ha coses gairebé impossibles, molts estan com la marmota dels EUA, però la hibernació els dura tot l’any, i tanquil, que aquí no obliguem ningú a fer res que no vulgui. Per la meva part ja els agraeixo que em visitin, i això ho fa una bona colla.

 6. Tornasol / gen. 9 2011 23:44

  Administrador! si té ofès demano disculpes, i evidentment si vols retirar algun comentari que creguis que no és pertinent per mi ho pots fer no m`enfadaré, tot al contrari, pel que fa les queixes, és per provocar una mica la penya a veure si es desperten.

 7. scapix / gen. 9 2011 23:19

  Et queixes de tot, company Tornasol, però el que més greu em sap és això amb la Noia de Porcellana, amb la qual cosa jo no hi puc fer res, en canvi el que està a la meva mà, continuarà essent-hi i no penso modificar criteris, malgrat interpretacions errònies. Ah, i compte amb segons què que estàs al llindar de provocar un acte justificat de censura…

 8. Tornasol / gen. 9 2011 23:05

  Amb la noia de Porcellana res de res freda com un gerro, fa honor al nom, estan bé els pessebres, encara que es un tema poc científic per a mi, ja se sap que l’administrador del bloc te feblesa per tot això dels caganers, nadales, pessebres, ens té una mica contaminats amb el tema…..però amb les dates em que estem penso que la cosa s’acaba, i es posarà a preparar el Nadal vinent, fins l’octubre podem estar tranquils, el que trobo a faltar molt és al Sr.Marià el que és venagloria d’escriure sense pseudònim, crec que les seves intervencions donen “vidilla”, per tan des d’aqui prego que ens aconselli una mica, fin i tot amb el vot en blanc.

 9. Àngel de la Guarda / gen. 9 2011 22:47

  Llucifer no aconseguirà imposar el seu criteri forjat en la conjunció de tots els pecats capitals.
  Com diu la Sagrada Bíblia (o hauria de dir), el perill es troba en el lloc més impensat i heus ací que se’ns apareix en forma de comentari d’aquest post.

 10. Llucifer / gen. 9 2011 21:46

  Ja era hora del canvi del post, però tot això del Nadal encara dura….., estem una mica pesadets oi? de fet es nota una mica l’influencia etílica de l’excursió d’ahir, i pel que fa a els pessebres mirat a traves de les fotos massa concepte i poca tradició, semblen un aparador de Vinçon.

 11. Sant Pasqual Bailon / gen. 9 2011 20:58

  Em pensava que acabaria amb un empatx de molsa, cels de paper pintat i estrelles i res d’això. Estic decebut, proposo al jurat que declari desert el premi per manca de respecta a la tradició ortodoxa.
  En canvi estaria disposat a premiar la qualitat de les diferents cuines i hostatges on hem estat servits i complimentats.

 12. arcàngel Gabriel / gen. 9 2011 19:22

  Massa afalacs, jo declararia el certamen d’aquest any nul per manca de dedicació al tema.

Trackbacks

 1. PESSEBRES, 2019 – RODA EL MÓN I TORNA AL BORN | scapix - joan escapa
 2. PESSEBRES–2018 | scapix - joan escapa
 3. PESSEBRES–2017 | scapix - joan escapa
 4. PESSEBRES-2016 | scapix - joan escapa
 5. PESSEBRES/2015 | scapix - joan escapa
 6. PESSEBRES–2013, ‘M’EXALTA EL NOU I M’ENAMORA EL VELL’ | scapix - joan escapa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: