Vés al contingut
gener 9, 2010 / scapix

PESSEBRES–2009, TÈCNICA REMARCABLE, PROCEDIMENT MILLORABLE

Acabat el cicle nadalenc és moment de fer obligada revisió del tema pessebrista. Fa temps que desprenen un cert tuf les autovaloracions dels participants del tradicional Certamen de Pessebres Artístics que se celebra entre les localitats de Sabadell i Sant Feliu del Racó. Finalment un grup independent ha assumit el ressò popular que exigia una revisió a fons de la qüestió i ens hem autoproclamat com a Comissió Avaluativa Paral·lela per tal de restablir la justícia social en el tema i evitar excessos de vanitats i supèrbies, algunes falsament afermades. Reconeixem que ens manca una visió global dels participants i llurs obres la qual cosa, emperò, no obsta ni ens invalida per emetre un judici just que confiem acceptaran les parts en litigi. Així, doncs, reconeixent que el nostre criteri es fonamenta en l’autoritat moral més que no pas en obscurs interessos partidistes de tendència amical o familiar, DICTAMINEM que:
Davant les expectatives de declarar desert el veredicte d’enguany, acordem -sense que serveixi de precedent- atorgar un únic guardó exaequo a tots els participants, en el benentès que per a futures edicions caldrà revisar el criteris avaluatius si es pretén que el certamen reïxi i tingui la continuïtat merescuda, d’acord amb el criteris artístics amb què se suporta.

22 de gener, 2010

Amb posterioritat a l’inici d’aquesta entrada, el Comissionat Inde-pendent de la Comissió Avaluativa Paral·lela que vetlla pel manteniment moral, ètic i estètic del concurs ha pogut valorar i interpretar noves obres. Tot i que el tema encara és sota secret de sumari, podem avançar quatre idees mal donades per tal d’evitar el desordre i l’esvalot entre els participants. Malgrat l’interès generalitzat pel judici, la sentència que ens hem compromès emetre és realment una qüestió difícil i podria perllongar-se en el temps. Prometem feina eficaç i contrastada i, per tant, equanimitat en el veredicte. De moment podem avançar que existeixen indicis que justifiquen el remenar la cua de més d’un dels participants. Lamentem no poder donar més novetats al respecte. Entendreu que el tema roman encara sota secret de sumari i que cal deixar treballar amb tranquil·litat el comissionat.31 de gener, 2010

En relació als pessebres 2009, el Comissionat Independent dóna per acabada la tasca de visionat. Pendent només del dictamen definitiu volem aportar una lleugera valoració prèvia, un avanç tècnic i artístic d’acord amb les ponències que aquest comissionat porta realitzades.


OU FERRAT. Confeccionat sobre bases historicoarquitectòniques reals i notables, compagina aliances amb la modernitat present gràcies a la incorporació dels elements figuratius que el conformen (saures, humanoides, indis, àngels…, sense oblidar els seus autors). Detallisme i elaboració precisa, amb aplicació de tècniques informàtiques modernes. Commovedor, convulsiu i agitador.


SBD METRO. El reclam de ‹l’estació Xipironets› commou. Dues plantes de realitat tangible immediata configuren el tema central, no exempt de persistent contingut social i polític. Com la resta d’obres, contempla els elements bàsics pessebristes en la seva totalitat. Passat el període expositiu a la llar familiar pròpia, recomanem el lliurament de l’obra a l’AAFC (Associació d’Amics del Ferrocarril). Sentimental, actual i sacsejador.


CÒNIC PIRAMIDAL. Emmarcat en l’àmbit de la postmodernitat i barroquisme que l’envolta, un alzinar determina el perímetre de l’obra presentada. El brancam i la base donen suport als motius propis del projecte, que inclou peces de valor considerable. En el seu zenit culmina un immens caganer com a guaita i gabier del conjunt. Ecològic, tendre i emotiu.


NOTA I AVÍS PER A NAVEGANTS: la incontinència d’algun personatge amenaça el futur del certamen pessebrístic amb la seva imminent participació…

40 comentaris

Feu un comentari
 1. scapix / febr. 4 2010 9:02

  Caganer faller: em sembla del tot coherent que s'obri un període de reflexió per tal de valorar l'acceptació o no de nous candidats, ja que la incontinència i verborrea d'alguns aspirants pot incomplir el caràcter lúdic del certamen i alterar alguns dels aspectes competitius.

 2. caganer faller / febr. 4 2010 0:48

  la ampliacio manipuladora del jurat, ha provocat de convoca unes jornades de reflexió per la possible admissió de nous candidats amb vistes als propers anys

 3. Comissió Avaluadora Ind. / gen. 31 2010 13:27

  La Comissió Independent s'ha vist obligada a ampliar aquesta entrada en data 31 de gener, 2010. EXIGIM que se'ns deixi deliberar amb la tranquil·litat que mereix qualsevol jurat i que no s'intenti sacsejar més les nostres consciències. Encara que tardà, garantim un veredicte just.

 4. Ja ho diuen els Evangelis, "només el que creuen trobaran la justa recompensa" (la cita no és textual, suposo), així que una mica més fe en el Comissionat, carai! I no pressioneu, que, per no ferir susceptibilitats, la tasca és feixuga i cal dictar sentència equilibrada i justa. Ens predrem el temps que calgui.

 5. Pare Noël / gen. 22 2010 22:35

  A María Emilia: Veig que ho has 'pillat' perfectament, només t'has oblidat d'afegir-hi el dia que capturin Bin Laden… Tot, coses IMPORTANTS

 6. Maria Emilia Casas Baamonde / gen. 22 2010 22:06

  Fecha de las elecciones del Barça, fecha de la elecciones al Parlament de Catalunya, fecha del fallo del TC respecto del "Estatut", fecha del dictamen del Certamen de Pessebres Artístics, todo está relacionado.

 7. Rabadà / gen. 22 2010 20:14

  Això comença a fer un 'tufillu' una mica rar. Temps, temps, temps, abans o després de la Candelera? Tants jutges i comissions fa pudor de cremat!

 8. scapix / gen. 22 2010 14:29

  El comitè és neutral i no farà tripijocs per desmerèixer o competir amb la ‹secció oficial›, ara bé, dit això, no descartem altres mesures o decisions en relació amb el tema.

 9. Anonymous / gen. 22 2010 13:31

  jordi+eulaliaAVANÇ2.Tot s'ha de dir: El "savoir faire" del comitè fa pensar en un event colateral al Workshop oficial.

 10. scapix / gen. 22 2010 0:21

  AVANÇ comentari visita 21 de gener-2010: Tracte, exquisit; obra, esplèndida, acolliment, immillorable, tècnica, precisa. Quan es reuneixi la comissió, aportarem un afegit o modificarem a l'entrada. De moment, aneu a dormir tranquils. L'aprovat és més que segur.

 11. scapix / gen. 21 2010 1:27

  Avui, serà el gran dia. Confio en què caldrà una modificació d'aquesta entrada. Dependrà del que la subcomissió observi, però sembla que la cosa promet…

 12. La Magdalena / gen. 18 2010 23:57

  Això dels pessebres segueix essent una murga pel que no sabem de què va. Fins quan ha de durar això? Que no s'acaben per la Candelera? Jo no veuré res?

 13. scapix / gen. 18 2010 22:24

  j.f.:Recordes allò del "Perdoneu-los perquè no saben el que fan"? Pretenen construir-se un món reduït a mida de les seves dèries i no, no ens ignoren, no, temen la realitat, i el pitjor, desconeixen la nostra magnanimitat.

 14. j.f. / gen. 18 2010 17:44

  Hola,No he pogut seguir el dia dia del blog, veig que hem perdut una mica el fil conductor dels pessebres.-Jordi, no volem interferir en els problemes existencials ni en les melics dels membres de L'ASSOCIACIO DE CONSTRUCTORS DE PESSEBRES DE L'EST DEL VALLES OCCIDENTAL.La nostre intenció al constituir-nos com a COMISSIONATS, entenc, es ajudar-vos a saber a quin graó del podi imaginari us trobeu, ajudar-vos a corregir petits, peró importants, detalls, premiar les idees lluents. Tot això marca un camí i així en mes fàcil treballar per l'any vinent.

 15. Déu Fill / gen. 16 2010 15:35

  a Déu: Vós hauríeu de saber millor que ningú que els primers a qui us referiu (Sant Josep, Nen Jesús…) realment sí, són immortals. La resta però, no, oi? Ah, podríeu emportar-vos aviat La Dona de vermell? És que si continua així, em deixarà sense amics…

 16. Déu / gen. 16 2010 2:24

  Doncs mira que els primers que comenten aquesta entrada, deixa'ls anar…

 17. Immortal / gen. 15 2010 23:07

  Joan Oliver, Pere Quart, JFK, Richard Nixon, William Mark Felt (Deep Throat-Gola Profunda), Gerald Ford…. en quin blog som? Tot són cadàvers. Hi ha algú viu per aquí o són converses d'ultratoma?

 18. George Clooney / gen. 15 2010 21:01

  What Else?

 19. Gerald Ford / gen. 15 2010 20:00

  To William Mark: I'm sorry but I'm like Johan Cruyff, I speak some languages but no one well, anythings else, William?

  • Jerome / gen. 21 2014 5:21

   well then, you have good news coming your way.Sony Santa Monica have ptesod up a job listing (via TheSilentChief) this month looking for a Senior Staff Concept Artist for, surprise, surprise… a project called

  • www.drjamesdsterling.org / febr. 18 2014 12:17

   That’s a knowing answer to a difficult question

 20. William Mark Felt (Deep Throat) / gen. 15 2010 19:26

  For Gerald: In english, please…

 21. Gerald Ford / gen. 15 2010 14:22

  Richard Nixon: no es tracta del JFK -quina obsessió té aquest home amb el Kennedy- sinó de l'ex j frdd qu s'ha canviat el nom

 22. Richard NIxon / gen. 15 2010 1:05

  But JF not was dead

 23. scapix / gen. 14 2010 23:58

  De cap manera, Eulàlia, i si convé, per tal d'evitar malentesos entre la competència, jo ho complementaré. Va bé?Ah, el comentari "Joan ha dit…" (12-1-10, 20:31h) no és meu, és del j.f. però, vaja, com a membre actiu que és també de la comissió paral·lela té dret a opinar i val a dir que les opinions del comissionat són corporatives, si bé ens reservem el dret d'expressar vots particulars en casos d'insalvable comunió de criteris.

 24. jordi+eulàlia / gen. 14 2010 12:05

  l'Eulàlia ha dit…Una cerveseta és un suborn?

 25. scapix / gen. 13 2010 13:34

  Friso per concretar la invitació, en el benentès que de cap manera s'acceptaran suborns. En l'entrada del tema, ja reconeixia, en nom de la 'comissió paral·lela', que ens mancava 'visió global', la 'perspectiva' que em comentes. Estarà bé poder 'tancar les portes' que menen a la confusió i obrir de bat a bat les finestres de la llibertat i l'equitat.Com a 'comissionat paral·lel' entenc que tinc el 'dret a decidir' i a opinar sobre temes d'aquest calibre i no haver-me d'empassar qualsevol informe o valoració existent només en la ment dels participants.Espero concretar aviat el tema, estic totalment la vostra disposició.

 26. jordi torras / gen. 13 2010 9:02

  Em sap greu. Més que greu, pena. Més que pena, llàstima. En el centre del melic, per si no hi ha prou introspecció, hi ballen, en dances rituals, les autocomplaences i les vanitats. No veure més enllà de l'ombra de la llum pròpia és mesquí. Per tant, Joan, et convidem a veure el nostre modest pessebre i així podràs tenir una xic més de perspectiva.

 27. scapix / gen. 12 2010 21:32

  Resposta a Pepe (11-1-10): Amic, demostres ser home de poca fe, ni un dos ni cinc dies, dóna temps al temps. No facis honor al malnom que va posar-te l'amic Torrix i sigues perseverant… Si mai no saps quan vénen les penes, amb menys raó endevinaràs quan arriben les alegries. Tu mateix, 'nanu'. Ah, pel que fa a la descoberta de les meves 'seguidores' o 'opinadores', comprendràs que el silenci és la millor de les raons perquè continuïn en aquest blog, oi? No sé, intenta tu fer-ne un a veure si 'pilles'… (El consell és gratuït)

 28. joan / gen. 12 2010 19:31

  aspectes generals que valorarem els membres del jurat:procedència de les figures: hem observat que les originals de terra cuita i pintada estan deixant pas a moltes imitacions de plàstic.mida de les figures: no pot ser que els bolets siguin mes grans que jesuset, les gallines que els dinosaures, la merda que el caganer, etc..la recepció al jurat: amb excepcions, però no jutjarem mes per fotografia i vídeo.la proposta escènica: ja esta be de casetes de suro i muntanyetes nevades, una mica mes d'imaginació. (be per el vaticà i el túnel)aquesta llista s'ampliara

  • Minerva / gen. 21 2014 17:51

   How could any of this be better stated? It col’tnud.

 29. torrix / gen. 11 2010 10:23

  quan el primer llardó tingui UN NET…que m'avisi per convidar-me al b ateig.

 30. La Magdalena / gen. 10 2010 16:56

  Molt sentir-ne a parlar, molt sentir-ne a parlar, d'aquests pessebres, però no n'he vist ni un, ves que al final tot plegat no resulti un foc d'encenalls!

 31. Ja anava essent hora que algú posés ordre en el tema…

Trackbacks

 1. PESSEBRES, 2019 – RODA EL MÓN I TORNA AL BORN | scapix - joan escapa
 2. PESSEBRES–2018 | scapix - joan escapa
 3. PESSEBRES–2017 | scapix - joan escapa
 4. PESSEBRES-2016 | scapix - joan escapa
 5. PESSEBRES/2015 | scapix - joan escapa
 6. PESSEBRES–2013, ‘M’EXALTA EL NOU I M’ENAMORA EL VELL’ | scapix - joan escapa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: