Vés al contingut
Octubre 9, 2011 / scapix

9 d’octubre al País Valencià: Morella

Retorno d’un intens cap de setmana a Morella (els Ports), un destí ansio-sament cobe-jat i ajornat en multitud d’ocasions. Ha estat un cap de setmana esplèndid, amb ganes de repetir i ampliar les visites i, per descomptat, recomanable per als que no heu passejat encara per la població. Amb tant de retard per concretar l’estada hagués estat demanar massa que aquesta coincidís amb les tradicionals festes del Sexenni o la prèvia de l’Anunci, la qual pertocava celebrar  enguany, però em reservo els estius del  2012 i del 2017 per si encara hi sóc a temps…

Des de Vinaròs (Baix Maestrat) una bona carretera enfila cap a les muntanyes del sistema Ibèric, els Ports i l’Alt Maestrat. Fosqueja quan passem per la Vallivana, l’ermita d’on els morellans van treure en processó la Marededéu fins a la ciutat per tal que els protegís de la pesta l’any 1672, remuntem el port de Querol en plena foscor, avancem uns metres i de sobte, passat un revolt, apareix la ciutat amb la muralla i el castell perfectament il·luminats a l’entorn i al damunt seu. L’espectacle que ofereix al visitant és senzillament espectacular, d’una potència inex-plicable, només els que n’han estat testimonis podran confirmar que no exagero si la faig equiparable i potser superior, visualment parlant, a la nogensmenys espectacular contemplació del Partenó grec.

Impacta que en una ciutat tan petita s’hi concentrin tantes finestres gòtiques, portals, claustres, escuts… i amb tot el pes de la història inclòs, la bonhomia dels seus habitants destil·li una franca cordialitat amb el visitant nouvingut.

Coincidia la visita amb la Diada Nacional del País Valencià (hauria de dir «Comunitat Valenciana» i eliminar el primer adjectiu?), motiu pel qual vam assistir a l’acte que organitzava l’ajuntament a la biblioteca municipal. Tot i que, segons paraules del ponent, els morellans són més del 25 d’abril, van organitzar un acte senzill que intentava amb més voluntat que rigor lloar la figura d’Enric Valor, en l’any del centenari del seu naixement.

Ah, a la tele de l’hotel vam poder sintonitzar infinitat de canals excepte TV3, però això són figues d’un altre paner i els morellans són els primer en lamentar-se’n.

7 comentaris

Feu un comentari
 1. Anònim / oct. 14 2011 21:27

  Tinc un gran record de Morella, sobretot gastronòmic, només un incovenient vaig quedar una mica fart d’anar fer els àpats a toc de pito,collons! Quina obsessió pel menjar

  • scapix / oct. 16 2011 12:11

   Completament d’acord i algú ho havia de dir però suposo que queda clar que això no era imputable a l’organització, eh?

 2. LBV / oct. 12 2011 20:52

  Per completar l’acte cultural de la sortida a Morella aquí teniu la informació que em va arribar en el primer correu de la feina que vaig obrir dilluns.

  Tabarca edita una obra de teatre sobre Enric Valor: El caçador de paraules

  «En el centenari del naixement de l’escriptor, gramàtic i lexicògraf Enric Valor, aquesta obra planteja una ficció en la qual es fa un recorregut per la vida del personatge, amb la intenció de ressaltar-ne les aportacions principals, però també alguns episodis de la seua biografia potser no tan coneguts. Es tracta de la primera peça teatral de Gemma Pasqual, coneguda per la seua obra narrativa, i es presenta com un homenatge a l’escriptor.»
  http://www.tabarcallibres.com/tenda-online/ficha.php?id=141

 3. Culer Emprenyat / oct. 11 2011 15:35

  Morella és esplèndida, com bé dius, però jo el que volia és tocar un altre tema : He repassat un amica aquest blog, feina que faig sovint, i trobo que fa massa temps que el senyor administrador no ens aporta les últimes novetats «reals» del FC Barcelona. Tenim tema Godó versus Laporta, Bojan / Guardiola, l’ínclit Sandro… He de creure l’opinió publicad a paper o podrem conèixer la realitat objectiva des d’aquest blog, com he fet sempre?

 4. La Rateta que escombrava l'escaleta / oct. 10 2011 11:14

  La nota crítica o curiosa és que la pau que ofereix la nul·la circulació pel recinte emmurallat es paga amb un continu poujar i baixar escales, ni els morellans se’n salven!

 5. Jacint / oct. 10 2011 9:02

  He estat un parell de vegades a Morella, fa 25 i 15 anys. És una impressionant entrada al País Valencià venint del nord. Celebro compartir aquestes impressions.

 6. Morellenc del Vallès / oct. 9 2011 22:09

  Administrador, ja li vaig dir que no s’havia de morir sense haver visitat Morella; m’alegre que li haja plagut. I retorne-hi quan vulga.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: