Vés al contingut
febrer 26, 2011 / scapix

FALSET

Mai no he defensat l’actual model de democràcia, ni l’europea ni la dels EUA. Amb més raó, doncs, encara em crec menys la que patim en pròpia pell, sense llistes obertes i on els mitjans de comunicació –mitjans econòmics i de pressió– tenen una notable influència en la manipulació dels votants. Accepto el compromís del dret de cada persona a un vot –nul, en blanc i abstenció inclosos– però si volen mantenir el festival de la democràcia que s’ho facin mirar; ni que fos per dissimular podrien limitar, o millor encara, prohibir la publicitat als mitjans, acotar els recursos dels con-cursants… ¿Per quins set sous els vots d’un grapat de fanàtics de Gran HermanoSálvame, per exemple, ha d’interferir cada vegada més en la meva vida? Sé que els malintencionats poden titllar-me com el que no sóc, però què voleu que hi faci? no em resigno a haver de suportar els BerlusconiBustos de torn, malgrat la legitimtat de les seves urnes. M’importen tant com la merda de sistema que tenim i que ens venen com «el millor dels possibles». Tan incompetents som?

Sempre m’he preguntat de què carai serveix la tradicional «jornada de reflexió» del dia anterior a les votacions. Des d’aquí proposo la jornada de reflexió permanent i l’abolició de la campanya als mitjans; si volen vots, que se’ls guanyin porta a porta, com fan els Testimonis de Jehovà o els mormons per captar adeptes; almenys aquests, quan els dius que emprenyen, ho entenen  i et deixen en la pròpia pau.

Ara que per a alguns sembla que vénen temps de canvis, em permeto mostrar-me més descregut que mai i heus ací que he recordat els versos d’un poema de Miquel Martí i Pol que reprodueixo més avall. Pertany al Llibre de les solituds, edicions 62/Empúries, Barcelona, 1997

DEMOCRÀCIA
(assaig general)
Els figurants que seuen a la dreta
de l’escenari, que s’intercanviïn
regularment amb els de l’altra banda,
és a dir, amb els que seuen a l’esquerra.
Quan es trobin al mig, es poden dir
tot el que els passi pel cap, des d’insults
a paraules amables, circumspectes,
poden adoptar un aire displicent,
o bé irritat, o de perdonavides,
i fins i tot poden iniciar
un simulacre de baralla física
que el públic sempre sol aplaudir amb ganes.
Un cop ben asseguts a les poltrones
que reprenguin la representació,
però tenint en compte que els papers
són canviats i cal posar més èmfasi
per tal de fer versemblant l’espectacle.
Comptaré fins a tres
– I jo?
– Un moment.
Vós… què? Vós a aplaudir i encara gràcies.

13 comentaris

Feu un comentari
 1. Marconi / març 2 2011 20:07

  ostres, m’havia oblidat l’enllaç

  http://www.vilaweb.tv/?video=6668

  lliçó i anàlisi d’ètica en els mitjans a principis del segle XXI. «No hi és l’interès del receptor… «li fem creure allò que li interessa…», etc., etc.

 2. Marconi / març 1 2011 21:02

  AICNÀLUBMA: Els drets del receptor. Molt bé, el mestre. Ja era que hora que algú amb criteri afirmés la responsabilitat dels emissors per damunt del dret del receptors a canviar de canal. Llàstima que no ho hagi dit cap ens públic amb incidència o cap polític notable.

 3. Hemeroteca / març 1 2011 20:17

  «Entre l’opulència dels càrrecs polítics i la nostra misèria no hi hauria d’haver tanta distancia; i com que n’hi ha massa, encara que tot se’n vagi a la merda, potser ja és hora que sigui a favor nostre, no?» (Vicent Partal)

 4. Raül / febr. 28 2011 19:17

  La premsa continuarà només parlant de SI només en negatiu, no obstant si algú pots explicar-me per què no acorden una candidatura a BCN ho agrairé. Per ara vaig perdut.

  • Symona / gen. 22 2014 4:42

   You’ve really captured all the eslsatines in this subject area, haven’t you?

 5. Endevina Gorina / febr. 28 2011 19:03

  Estic content perquè aquest any no ens han fotut la pallissa dels Oscar a cada informatiu. I per cert, això dels premi per a El Discurs del Rei, pssse, no crec que passi d’una pel·liculeta apta per a tots els públics (aristòcrates, burgesos i proletaris i lumpen), d’aquí a no res, ningú no la recordarà (espero).

 6. lotus blau / febr. 28 2011 0:11

  I l’amic Laporta quin paper està jugant? No ens havia de portar la independència?

 7. scapix / febr. 26 2011 16:09

  Si els pares i mares fan cas del que es publica al suplement “criatures” del diari “Ara”, el país esdevindrà únicament un paradís de i per a farigolaires.

 8. El Menut de l'Abella / febr. 26 2011 13:51

  Sí, sí, Gitanet Ramon i Algú ho havia de dir: Sabeu que per més inri ara volen permetre l’accés al carnet de conduir cotxes amb només 16 anys? Només posen una condició, que vagin acompanyat d’un adult amb carnet. Hòòòòsties, potser pensen que aixì hi haurà un accidentat de més (i amb sort un aturat de menys)! perquè no s’entén per enlloc, d’una banda diuen lluitar contra el nombre d’accidents i limiten la velocitat a 110 per autopistes i a 30km/h per les ciutats… Després faran una altra bestiesa en sentit contrari per dir que afavoreixen la indústria de l’automòbil. Euros, només volen euros per poder-se gastar com ells vulguin.
  No tenen ni rumb ni brúixola, depenem d’uns descerebrats! Per quan la revolució aquí?

 9. Garrofer / febr. 26 2011 13:29

  Trobo que molt encertada amb el post la cita setmanal del blog, senyor administrador. Continuï foten canya que aquesta colla de governants que tenim només es mereixen garrotades.

 10. Àvia Maria / febr. 26 2011 12:39

  INSISTEIXO EN EL MEU COMENTARI DEL POST ANTERIOR: «Acabaran jutjant Berlusconi «només» per haver-se allitat amb menors? Això sí que és un escàndol, amb la de trames corruptes amb què està implicat. Com Al Capone, que el va poder trincar per evasió al fisc, aquest cràpula “només” serà jutjat per temes sexuals. La vella Europa, els llatins de sempre…»

 11. Gitanet Ramon / febr. 26 2011 1:03

  Completament d’acord amb Algú ho havia de dir. Ens augmenten l’electricitat, el gas, l’aigua, les taxes universitàries… fins i tot amb l’excusa de la situació a Líbia augmenten el preu de la benzina, però que no l’acabem pagant els ciutadans! I per torna, just quan es parlava d’augmentar la velocitat a 130km/h ens la limiten la 110km/h . S’han tornat bojos, continuen amb l’única intenció recaptatòria, i que em pengin si no és així! No milloraran infraestructures, no! només saben augmentar preus i retallar serveis. Collons, que fàcil és governar amb aquestes estúpides idees i decrets, la incompetència cada dia l’eleven potencialment al nivell de càrrec que ocupen. La mare que els ha parit!

 12. Algú ho havia de dir / febr. 26 2011 0:53

  La prioritat dels polítics és assolir i conservar el poder i no servir el poble com manifesten.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: