Vés al contingut
Desembre 24, 2010 / scapix

ESCUDELLA DE NADAL

ingredients
la carcanada d’un bon pollastre, el coll, les potes i el pedrer, 1/4 de gallina o de polla díndia, un parell d’ossos de genoll de vedella, un os d’espinada, 1/2 orella de porc, una botifarra blanca crua i una altra de negra, unes branques d’api, pastanagues, patates, un porro gros, una xirivia, un tros de col, un grapat de cigrons que prèviament haurem tingut en remull i els galets corresponents.

per a la pilota
250g de carn picada de vedella, 250g de carn picada de porc, un ou, molla de pa sucada amb llet, all, julivert, sal i pebre.

preparació
Un cop rentades bé totes les carns, excepte les botifarres, submergiu-les en una olla gran amb aigua. Un cop arrenqui el bull, traieu l’escuma que s’haurà format. Afegiu-hi els cigrons i una mica més tard les verdures i les patates. En aquest punt l’olla no ha de deixar de bullir. Quan toqui apagueu el foc, com que tot serà ben cuit, separeu en una safata les carns i la part de verdures, les patates i els cigrons. Per desgreixar el caldo, deixeu-lo reposar i amb un estri de cuina apropiat us ha de resultar fàcil de fer.

Abans de servir porteu de nou el caldo a ebullició i afegiu-hi els galets. Per tal de comprovar que no resulti massa fort de gust, es recomana afegir la sal cal al final i tastar-lo. Per fer la pilota ja us espavilareu, que encara no m’he il·lustrat en aquest aspecte…
De ben segur que a cada casa preparen l’escudella a la seva manera; a la meva també, i m’imagino que tampoc és ben igual que la recepta que us aporto. Arribades, però, aquestes dates, enguany m’ha servit per intentar esbrinar diferents tipus d’escudelles de Nadal i he optat per aquesta recepta, que no deu variar gaire de la que la majoria menjarem. Bon Profit i Bon Nadal!

37 comentaris

Feu un comentari
 1. Marta / des. 24 2020 21:02

  Ja et diré com queda!!

  • scapix / des. 26 2020 0:29

   Òndia, Marta, aquest post és el del 4 de desembre, 2010 però com que la recepta és bona, m’encanta que tingui actualitat. De fet vaig ser jo qui fa uns dies en vaig enviar l’enllaç, no sé ben bé per què però segurament que algú devia comentar alguna cosa del dinar de Nadal i vaig recordar- que tenia aquesta entrada. Confio que per Guadalara (Jalisco) hàgiu tingut un bon dia de Nadal. Per aquí sembla que tot bé, de moment. Petons a saga Escapa mexicana.

   • Marta / des. 26 2020 0:45

    Es que vas possar la publicació al Whatsapp dels Escapa i vaig entrar. Per aquí tots bé..amb salut!! Una abraçada

   • scapix / des. 26 2020 22:06

    Sí, sí, ho sé. Es retorna l’abraçada amb petó.

 2. Inadaptat / des. 26 2010 22:54

  L'Any Nou» serà el 2011-2012?! Hem canviat la nomenclatura? El sistema mètric? Carai, ho canvien tot sense avisar, almenys quan siguem independents m'avisareu, oi?

 3. la Tia Tula / des. 26 2010 21:06

  M'agradaria preguntar-li al Sr Marià d'on treu aquests refranys tan originals mai sentits, son de Cervantes?,son els mateixos que la "reialessa" va tindre l'honor de llegir per entendre la problemàtica de Catalunya.Em podria dir el títol del llibre o enciclopèdia d' on son recollits.Moltes gràcies per avançat.Bon Nadal i Feliç Any Nou 2011-2012

 4. Sentimental amagat / des. 26 2010 19:41

  La Pintura és una poesia que es veu sense sentir-la i la poesia és una pintura que se senti no es veu.LEONARDO DA VINCI

 5. Un Mesqui amagat / des. 26 2010 19:26

  EPIFANIAEl rei blancporta una barba de cotó.El rei negreporta una barba de carbó.El rei rosno porta barba.Hi ha gent maliciosa que asseguraque és una noia.Han arribat pel cantó del batanamb l'uniforme empolsinat de borrai ara es passegen dignament,muntats amb dòcils carretons mecànics.Reparteixen:caps de color,bitllotsi metxa:matèria prima pel negoci.Van a la seva perquè el temps, des d'ara,també compte per ells.Els moderns sistemes de treballno respecten els mites.Tanmateix les dones encara surtenal cap de la màquinai comenten la rara pervivènciadel misteri.Això sí: no hi ha estrella.Miquel Martí i PolLa Fàbrica (1972)

 6. Marià Brunet i Mauri / des. 26 2010 18:01

  Bon vespre Petits.Soc jo un altre cop volia veura la valia dels vostres comentaris, i la veritat m'heu decebut, us feia amb més imaginació, ja vec el tipus de personal que s'amaga darrera un seudonim, us defniria com a mesquins, per ser suau.A l'hora m'hen adono del vostre baix nivell cultural, ja que us dirigiu a una dona, alguns, i resulta que soc un home, es una questió d'accent, pero evidentmen, no es pot demanar gaire a alguns membres que donen el seu punt de vista en un blog a on no hi haurien de ser ja que el nivell cultura es masa alt per alguns, i diuen que de "porc, burro i senyor s'hen a de venir de mena", cosa que alguns no arriven a donar la talla.Be espero que pujeu el nivell, ja que si no no perdere el temps parlant amb canalla.Bona nit Marià Brunet i Mauri

 7. Nadal / des. 26 2010 16:58

  Només volia ser jo qui fes el comentari núm. 25 d'aquest post

 8. Poètica d'Avantguarda / des. 26 2010 16:36

  Mocador d'olorque la teva sinaacostava al cor:com que et sap l'enyori et sap la pell finatremola d'amor.Mocador d'olorfragant taronginacom li bat el cor!Joan Salvat-Papasseit, El Poema de la rosa al llavis (1923)

 9. scapix / des. 26 2010 16:16

  Aquest administrador, alhora que us demana que el deixeu reposar tranquil, prega que si més no respeteu el sexe dels comentaristes…

 10. Carn d'Olla / des. 26 2010 13:32

  El "valents" comentaristes d'aquest bloc, agrupats en reunió urgent, manifestem que ens sentim ofesos pels comentaris de la senyora Brunet i demanem al administrador que s'arromangui i posi fre a l'assumpte

 11. Joan Tardà / des. 26 2010 13:23

  La canalla que ja comença a ser grandeta a dia d'avui, tenint un munt de possibilitats preferiran viure en la més gran de les ignoràncies.Ho sento però algú ho havia de dir!

 12. Rovellonet / des. 26 2010 13:01

  Lluquet: Tinc gaaaaaana! Lluquet: Tinc poooooooor!

 13. Lector / des. 26 2010 12:58

  Escopiu a la coloscapelada dels cretinsFragment del poema de Joan Salvat-Papasseit, dinsL' irradiador del Port i les gavines, 1921.

 14. Galet El Gallo Pedregosa / des. 26 2010 12:18

  S'ha llevat inspirat la Maria Brunet , jo com més s'acosta la hora de dinar mes acollonit estic i relament m'amago i molt, en aquests moments estic fen immersió, al fons de l'olla, per veure si m'escapo de ser ingerit per un golafra sobrat de calories, i amb les venes plenes de colesterol,jo quina culpa tinc de no tenir cognoms il·lustres com la Maria.

 15. Marià Brunet i Mauri / des. 26 2010 11:42

  Bon dia i bon Nadal a tots, malgrat tot.M'encanta seguir veient que la gent, que posa comentaris en aquest blog, s'amaga en l'anonima't, es curios, es veu que la gent ens manca criteri i quelcom més, per dir el que pensem i donanti la cara, realment patetic, Com diu la Marató de TV3· "Aixo diu molt de tu", aixo si sota l'anonimat posem a parir a qui sigui i el que faci falta, Cobards!!!!!!.Be com veieu us poso les piles are hem poseu a parir sota les vostres mascares i us quedereu ben tranquilets i amb la conciencia tranquila. Seguint i fent servir el refraner castellà, mal us pesi, "DIME DE LO QUE PRESUMES I TE DIRÉ DE LO QUE CARECES", i jo hi afaxeixo que tots els que us amagueu sota un seudonim sou uns BOQUES!!!!!!!.No entenc com l'amo del blog us aguanta, realment es més democrata que jo , si el blog fos meu ja us hauria expulsat.Apa que tingueu un BON ANY , VALENTS!!!!!!.Marià Brunet i Mauri, i no soc cap seudonim.

 16. Rovelló / des. 26 2010 11:27

  Estic parant la taula de Sant Esteveamb música de fons de un cd regalat de l' administrador d'aquest bloc. Algú ho havia de dir!

 17. Lluquet / des. 26 2010 10:09

  Cagum Satanàs! Vinga, espavileu que tradicionalment avui s'estrenen Els Pastorets i la majoria de descreguts de vosaltres us convindria anar-hi, a veure si se us estova una mica l'ànima.

 18. Hivern / des. 26 2010 9:41

  Benvolgut Estiu,no se sap si el teu comentari vol ser una dita, una prosa o un haiku. Sigui el que sigui, falla pels extrems però s'agraeix la bona intenció. Esclar que aquestes hores de la matinada és difícil concretar… ja sigui perquè ets al final d'una llarga jornada o perquè t'acabes de llevar. Que sant Esteve ens il·lumini.

  • Tangie / gen. 21 2014 4:49

   That adsrdsees several of my concerns actually.

 19. L'Estiu / des. 26 2010 4:56

  Per Nadal un pas de pardal s'allarga el nou diaPer Sant Esteva un pas de llebre.

 20. Albert Om / des. 25 2010 23:48

  A Pau Riba:per cert, Pau, la pella de l'altre dia a la tele era freda. Finalment vaig haver d'anar a dormir a l'hotel, com faig sempre en tots els capítols i amb tots el convidats, però, esclar, deixo que em filmin rentant-me les dents i afaitant-me als vostres lavabos. Show is show & TV is TV.

 21. Pau Riba / des. 25 2010 23:37

  El matí de sant Esteve els galls no cantaran i amb el fred i la vila deserta la tristor serà molt gran. Quan del gris desperti l'alba i s'aixequi el sol brillant sense els galls cantant-li l'arribada la gent no es despertarà. Dormiran com soques d'arbre i el Nadal se n'haurà anat però el seu somni encara farà festa de tips i morts que estaran. Apa vinga, nois i noies, vingueu tots aquí a cantar! correrem pels carrers de la vila despertant a la gent gran. Prendrem pals i pots i olles farem gran terrabastall, diran: «Ai, a què ve tanta gresca?» direm: «És que volem els galls!» No volem, no, no, senyora, que els mateu tots per Nadal i volem que cada matinada ens despertin bo i cantant! No ens agraden les gallines nosaltres volem els galls; si els mateu, altre cop farem vaga perquè ah, aha, aha…

  • Bobs / gen. 21 2014 4:04

   And I thought I was the sensible one. Thanks for setting me stagtrhi.

 22. Canelons / des. 25 2010 23:34

  Ja tremolem pel dinar d'avui, ens queden poques hores perquè ens enfornin, ens emplatin se'ns mengin Trista vida!

 23. Us recorda que hi han altres coses que pelar i xuclar en aquestes festes.

  • Wimpy / gen. 20 2014 14:43

   I’m not easily imesesrpd but you’ve done it with that posting.

 24. Un Galet / des. 25 2010 19:07

  Estic acollonit!!! avui de moment me he salvat, però demà SOBREVIURÉ!!! de moment estic surant a les fosques dis l'olla, hi ha la tapa posada.

 25. cagarrines / des. 25 2010 18:59

  Si abuseu d'aquestes menjas segurament em patireu, malgrat tot us desitjo un Bon Nadal.

 26. Un Rot / des. 25 2010 18:51

  Avui i demà seré el protagonista de les millors taules del paisBon Profit!

 27. Okupa / des. 25 2010 18:40

  Escolta noi! potser que treguis aquests patètics vídeos de la xarxa, doncs ja esta prou contaminada.

 28. Tornasol / des. 25 2010 12:26

  Bon poema, Magdalena!estem en un país de pena!Ara que som Nadal que no ens toquin gaire el pardal.

 29. La Magdalena / des. 25 2010 11:25

  Que tinguem Bones Festesperò als del Constitucionalque se'ls emporrtin les tempestesi no apareguin cap més NadalAlerta, no fotemara els surt competènciaamb els jutges del Supremque dicten grans setències Catalunya té un empatxde gent bruta i botiflerasi no ho purguem aviatni feliç Any Nou ni Candelera

 30. La Tia Tula / des. 24 2010 20:17

  Si no convides que t'aprofiti!!!!!!però ves en compte no t'agafin cagarrines, un consell d'un bon amic.

 31. El Gran Jordiet / des. 24 2010 18:20

  Me'n vaig a cuinar i a preparar la disbauxa d'aquests dies, Bones Festes a tothom.Salut, que Visqui el Barça –fora el Sandrusko– i contra sentència, independència.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: