Vés al contingut
Octubre 12, 2014 / scapix

«EL PROCÉS»

‘Per unes quantes hores ens vàrem sentir lliures’ (Raimon, 18 de maig a la “Villa”)

Això del procés català dóna per a molt i per a res, vull dir que és una mina per als tertulians d’aquí i d’arreu perquè cada dia  aporta novetats que l’endemà es desdibuixen i se’n creen de noves. Primer apostàvem per un referèndum, quan els espanyols s’hi van oposar, ideem La consulta, a l’empara d’una llei del Parlament que estableix que l’opinió popular no és decisòria. Que als catalans se’ns consulti tampoc agrada als espanyols, en realitat a Espanya, excepte cobrar-nos uns bons dinerons, poques coses agraden de Catalunya, (ni el pa amb tomàquet, o ja se l’hagueren fet seu, com el Colom!), ja veurem com ens en sortim de l’escomesa sense prendre mal.

IMG_7333Essent President de la Generalitat Pasqual Maragall, el Parlament de Catalunya aprovà un nou Estatut d’Autonomia al setembre de 2005, el 28 de juny de  2010, el TC declarà no legal bona part de l’Estatut, el qual va ser referendat a Catalunya el 2006, el 20 de setembre de 2012 Mariano Rajoy rebé el President de la Generalitat, Artur Mas, a Madrid però es negà al diàleg d’un Pacte Fiscal per a Catalunya; per no recular tres segles, situeu l’inici del conflicte en la data que us plagui. I sobta que cap dels intel·lectuals espanyols, siguin autoproclamats o amb títol concedit pel règim, s’hagi erigit en defensor del dret a sufragi dels catalans sobre el propi destí. Ni en el cas concret d’ara, en què, tombat pel congrés espanyol el projecte de referèmdum del Parlament català (7 d’abril, 2014), la consulta que deriva de la succedània Llei de Consultes no en declara vinculant el resultat. Val a dir que algunes veus tardanes, Santiago Segura i Joaquín Sabina, ambdós en plena activitat promocional de les seves activitats (una pel·lícula i uns concerts, respectivament), han defensat fa uns dies el dret dels catalans a decidir el nostre futur. Esperem que no faran com com Los Morancos, els quals un cop Ebre enllà es van desdir del que afirmaren mentre actuaven en un teatre a Barcelona (a Catalunya, a Andalusia).

Com que costa, i molt, d’empassar-nos tant de silenci d’una part de la ciutadania que presumeix d’elit, podria arribar el cas que els catalans, erròniament, creguéssim que la màxima aportació de la intel·lectualitat espanyola al seu país i al món en general estigués sermpre per sota del mèrit (jurídic, democràtic, literari…) que suposa la seva sacrosanta constitució, el nivell democràtic de la qual és de sobres conegut pel soroll de sabres sota la qual es redactà. 

Pretenen, potser, que no recordem que quan els ha convingut –la darrere vegada abans de la proclamació del nou rei, Felip VI– PP i PSOE han reformat de la constitució el que els ha interessat o els han exigit des d’Europa. Des d’Espanya i des de Catalunya els unionistes afirmen que no pensen alterar l’actual constitució, pretenen eternitzar-la i reduir-ne la interpreatció abans que eixamplar la democràcia, la frase La constitució ho prohibeix, d’ínfim nivell intel·lectual, s’ha transformat en la preferida per a respondre qualsevol demanda catalana.

Des de dins de Catalunya, finalment ha sorgit un manifest de 60 autoproclamades ‘personalitats d’esquerres’ la més notable de les quals no va més enllà de ser un magnífic segundón d’un emigrant de luxe establert a la cort d’Esperanza Aguirre. Del manifest en qüestió val a dir que ve preludiat per una frase, Por la unidad del pueblo trabajador (sic), prou anacrònica com insignificant en ple segle XXI.

Ara que sembla que la consulta es realitzarà, malgrat sigui poc d’acord amb el que estava previst, resultarà interessant comprovar com sorgiran veus des de diferents estaments que, per no passar per poc demòcrates, afirmaran l’interès perquè aquesta es dugui a terme i, ara sense embuts, demanaran el vot pel NO. I malgrat que l’argumentari continuï essent deplorable, haurem d’agrair que surtin de l’armari. Si finalment el 9N queda del tot desconvocat per obra i gràcia del braç jurídic del PP i PSOE, des d’aquí s’alçaren amb tanta força com mancança d’arguments les veus canalles de l’unionisme que malament amaguen la realitat del seu desig, España una, Cataluña es España. Cap manifest unionista de les autoproclamades personalitats catalanes d’esquerres farà publica una lleu o furibunda defensa del dret a decidir. Tocats i enfonsats.

Com a mínim, El Procés haurà servit per a desvetllar, també tardanamet, molt tardanament, consciències de demòcrates que romanien profundament adormides des de temps immemorials. Acabi com acabi el 9N, que no s’adormin de nou.

Imagen 4

13 comentaris

Feu un comentari
 1. Esperança / oct. 17 2014 8:21

  Em permeto una petita esmena pel que fa als intel·lectual espanyols, crec que els únics que s’han mullat i val la pena citar-los són Ramon Cotarelo i Suso del Toro.

  • scapix / oct. 17 2014 16:08

   Ara esmeno jo, Esperança; completament d’acord amb Ramón Catarelo, pel que fa a l’admirat Suso del Toro, només aclarir que ell només se sent gallec, pas espanyol.

 2. L'avi Ciril / oct. 16 2014 10:40

  Pel que fa a manifestos i firmants es fa difícil entendre que no redactin i firmin cap manifest en qüestions com les manifestacions de grups falangistes el 12O a BCN, les targetes «black» de Caja Madrid-Bankia i tants etcèteres. El llautó no l’ensenyen quan es tracta d’anar contra tot allò que és català i va més enllà del pa amb tomàquet.

 3. Desperta Ferro / oct. 15 2014 22:24

  Em sembla que som molts el que sabem que en un estat independent els catalans no assoliríem la felicitat coimpleta però almenys no patiríem tantes vergonyes, dèficits democràtics, ofenses i fatxenderies del govern que ens cobra i retorna engrunes.

 4. La Magdalena / oct. 15 2014 21:23

  Caram, quan ja donàvem per enterrat aquest blog i el seus administrador, no sabeu com m’alegra descobrir que torna a tenir activitat
  😉

 5. Sean MacRath / oct. 15 2014 19:21

  Amics catalans, es pot ben dir que David Cameron ens ha fet als escocesos gairebé el mateix que Los Morancos als catalans

 6. Ricardet, Algemesí (La Ribera Alta) / oct. 15 2014 16:47

  Ací, vull dir al Principat, hi ha hagut molt crític amb el passat autonomista, per exemple, amb la manca de fermesa del president Pujol, i a l’hora de la veritat s’està demostrant que molts d’ells són els majors defensors de l’espanyolisme.
  Al País Valencià estem sobrats d’eixos fantasmes.

 7. José Antonio / oct. 15 2014 15:25

  Os vamos a kortar los huevos a pares

 8. Vicent / oct. 15 2014 13:11

  Costa d’entendre , fins i tot si es prove de família franquista, a no ser que se sigui directament fill de represssor, com Lara o Fernández Díaz, que algú se senti català i unionista espanyol, però s’ha d’acceptar com una posició possible.
  No s’entén manifestar ser d’esquerres i negar el dret a votar, sigui en la Consulta o en qualsevol altra proposta que no sigui favorable als interessos personals, de la mateixa manera que ser defensor de la dreta espanyola hereva del fraquisme i qualificar de nazis els partidaris de votar mentre ells els manifesten al costat de Falange i símbols de les SS resulta, com a mínim, contradictori.
  Ser del PSOE-PSC i considerar-se d’esquerres ve a ser un oxímoron

 9. Roc / oct. 14 2014 22:10

  Tinc ganes de deixar d’anar a ,manifestacions i concentracions per reclamar la llibertat nacional i les mateixes ganes de no haver de cridar IN, INDE, INDEPENDÈNCIA!

 10. Català Emprenyat / oct. 13 2014 17:44

  Ara que el somni és a tocar, que cap mal polític indecís, aquells que per por a la pròpia insignificància declaren llibertat de vots als seus seguidors, per no mullar-se ells, ho espatlli

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: